Verantwoord gamen in het onderwijs

Forming

Aan de start van het schoojaar kan je games inzetten om de forming van je nieuwe groep te bevorderen. Ze leren op een speelse manier contact leggen met elkaar en dagen elkaar uit in enkele ‘veilige’ games. De games die kunnen gebruikt worden zijn niet noodzakelijk eductatieve games, maar wel games waar de nadruk ligt op een goede samenwerking of eerlijke competitie.

Beloning

Games kunnen ook worden ingezet als een beloning voor de klasgroep. Ervaring leert me dat zowel meisjes als jongens enorm veel plezier kunnen beleven aan het samen gamen in de klas. Belangrijk hierbij is om consequent te zijn met deze beloning. Natuurlijk zijn niet alle games geschikt om in de klas te spelen. De selectie van Nintendo Switch games op deze pagina garandeerd echter een veilige omgeving.

Sociaal

Gamen in groep is uiteraard ook een sociaal gebeuren, het kan in verschillende situaties worden ingezet om de communicatieve vaardigheden van de leerlingen te ondersteunen. Kinderen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn kunnen aansluiting vinden binnen de groep, jongens en meisjes kunnen probleemloos samenwerken… Dit soort situaties leent zich ook goed voor een klassikale nabespreking.

Gebruikte games binnen de klas.

Super Mario Party

Een leuk virtueel spelbord waarbij maximum vier spelers samen kunnen spelen. De spelers spelen samen of tegen elkaar op het spelbord en dagen elkaar uit in spannende mini-games. Super Mario Party leent zich goed om te gebruiken in de klas door de uitdagende gameplay. Deze game kan ook worden ingezet naast de traditionele spelborden, zo leer je de kinderen gebruik maken van verschillende media.

Een (engelstalige) bespreking van de game kan je op GamingBoulevard vinden.

Mario Kart 8 Deluxe

De beroemde kart game van Nintendo. In Mario Kart 8 Deluxe kunnen kinderen tegen elkaar racen op knotsgekke parcours. Ze kunnen samenspelen met vier op één Nintendo Switch syteem of draadloos contact maken met andere spelers. Deze game biedt vooral plezier maar ook tactisch inzicht. Welk voorwerp kan je inzetten om eerste te worden? Tevens een goede game om een goede winst of verlies houding aan te leren.

Een (engelstalige) bespreking van de game kan je op GamingBoulevard vinden.

ARMS

Deze game is zeer leuk om per twee te spelen. In ARMS kunnen leerlingen het tegen elkaar opnemen in een cartoony bokswedstrijd. Door de bewegingssensoren van de Switch controllers te gebruiken, is dit ook een intensieve game. Leuke oplossing voor kinderen die even stoom willen aflaten binnen een veilige omgeving. Kan ook gebruikt worden in lichamelijke opvoeding.

Een (engelstalige) bespreking van de game kan je op GamingBoulevard vinden.

Splatoon 2

Een ideale game om aan te tonen dat shooters (games waarbij je moet schieten) niet altijd gewelddadig hoeven te zijn. Het is de bedoeling dat kinderen het gebied van de tegenstander kleuren door slim met inkt te schieten. Dit is een vrij complexe game maar kan zeker leiden tot interessante kringgesprekken over het geweld in games.

Een (engelstalige) bespreking van de game kan je op GamingBoulevard vinden.

Freelo Thema / Draait trots op WordPress / Grafisch werk door Bluefury