Verantwoord gamen in het onderwijs

Wat is Osmo Genius Starter Kit?

Met deze volledige kit leren kinderen zelf wetenschap, wiskunde, kunst en meer ontdekken, voorzien van vijf geweldige games: Numbers, Tangram, Words, Newton, en Masterpiece.

Deze kit wordt geleverd met de Osmo iPad base, spiegeltje en spelstukken + opbergdoosjes voor de spellen Tangram, Numbers en Words. Alle bijhorende apps kunnen gratis worden gedownload in de Apple App Store. Voor de spellen Newton en Masterpiece zijn geen spelstukken nodig, hier kan je dus eenvoudig en snel mee aan de slag.

De spellen zijn volledig nederlandstalig en bevatten verschillende moeilijkheidsniveaus. Perfect om even in te oefenen of om te differentiëren binnen de eigen klasgroep.

De kracht van dit starterspakket is de grote variatie aan oefeneningen. Met dit pakket werk je heel eenvoudig aan verschillende doelen en leerlingen kunnen ook makkelijk zelf aan de slag gaan. We geven graag even een overzicht van de spellen.

Osmo Tangram

Osmo Tangram is één van de gratis apps dat je kan gebruiken samen met jouw Genius Starter Kit, om het te spelen heb je de bijgeleverde Tangram blokken nodig.

De bedoeling van het spel is eenvoudig, je legt de figuur dat je op het iPad scherm ziet na met de blokken. Dit doe je in het speelveld voor de iPad. Dankzij de slimme camera, kan Osmo bepalen of je juist of fout bent. Hierdoor kan je dit spel op alle niveaus inzetten. Vinden kinderen het moeilijk om met een tangram te werken? Laat hen dan starten op het makkelijkste niveau. Succes gegarandeerd!

Daarnaast kan je dit spel ook zeker gebruiken om de leerlingen extra uitdaging te bieden. Op de hoogste niveaus is het spel zeker niet makkelijk.

Osmo Words

Osmo Words is het perfecte spel om taal te oefenen in de klas of thuis. In Words is het de bedoeling dat je de juiste letters onder de camera van Osmo legt. De letters moeten het woord vormen van de afbeelding op jouw iPad. Zie je een lam, dan leg je de letters L A M.

In de school is dit dus het perfecte spel om te oefenen met beginnende lezers maar zeker ook met leerlingen die het moeilijker hebben met taal. Denk hierbij aan anderstalige nieuwkomers of leerlingen met extra begeleiding.

Natuurlijk kan je Osmo Words ook inzetten om de snelle lezers extra uitdaging en motivatie te geven. Net als met de andere Osmo spellen, kan deze ook perfect zelfstandig gespeeld worden. De snelheid van de camera zorgt er ook voor dat de leerlingen nooit lang moeten wachten op feedback, ze krijgen meteen feedback en kunnen corrigeren indien nodig.

Het spel is volledig nederlandstalig. Soms zal een extra hint wel nodig zijn voor de moeilijkere afbeeldingen.

Osmo Numbers

Rekenen hoeft niet saai te zijn! Leg even het traditionele werkblad aan de kant en laat kinderen aan de slag gaan met Osmo Numbers, een uitdagend spel waarin ze heel snel zullen moeten hoofdrekenen.

In dit spel verschijnen de uitkomsten op het scherm, door het cijferbeeld of cijfer in het beeld van de camera te leggen, begin je met rekenen. Door cijferkaarten bij te voegen, tel je op, door ze weer weg te nemen trek je ze opnieuw af. Wil je vermenigvuldigen? Dat kan door kaartjes te combineren.

De kinderen ontdekken zo zelfstandig de snelste manier om aan een bepaalde uitkomst te komen. Ze experimenteren met hoofdrekenen en leren tal van rekenvoordelen om de hoogst mogelijke score te behalen. Dit is een zeer leuk en uitdagend spel dat perfect aansluit bij de les hoofdrekenen.

Osmo Newton

Voor dit spel heb je geen extra speelblokken nodig en het spel kan je dus meteen gebruiken met de Osmo basis en camera. Het doel van het spel is om de vallende ballen te leiden naar een punt op het iPad scherm. Dit doe je door vormen te tekenen.

Je legt een wit blaadje voor de camera en tekent hier verschillende vormen om te vallende ballen in de juiste baan te leiden. Je kan ook voorwerpen op het blad leggen in plaats van te tekenen.

Dit spel zorgt voor een snelle creatieve reactie van de spelers en kan gerust gebruikt worden als tussendoortje. Het is best spannend om te spelen omdat je jouw denkpatroon snel moet veranderen en aanpassen.

Dit is ook een leuk spel om te gebruiken tijdens een creatief hoekenmoment. Zoals met de andere Osmo spellen is deze makkelijk te besturen en dus eenvoudig zelfstandig in te zetten.

Osmo Masterpiece

Ook voor dit spel heb je geen extra speelblokken nodig, enkel de Osmo basis en camera. Dit spel is er ééntje voor de echte kunstenaars.

Om dit spel te spelen heb je enkel een wit blad nodig om te tekenen. Dit leg je onder de OSMO camera om vervolgens te tekenen. Op het scherm van de iPad zie je hulplijnen om jouw tekening (die je zelf handig kan selecteren) te tekenen. Het beeld toont jouw blad en hand zodat je op een leuke een intuïtieve manier tot een perfecte tekening kan komen.

Om het nog leuker te maken, maakt Osmo ook een filmpje van jouw vooruitgang, dit filmpje kan je makkelijk delen met vrienden, familie of klasgenoten.

Gezien de creatieve aard van dit spel, is dit in een klascontext geschikt om te gebruiken tijdens een muzo les. Kinderen die niet zoveel vertrouwen hebben in hun tekenkunst, kunnen met Masterpiece aan zelfvertrouwen winnen.

Uiteraard is dit spel ook een groot succes bij kinderen die graag tekenen, het leert hen op een andere manier tekeningen maken en geeft hen handige tips & tricks om ook zonder de app te gebruiken.

2019-2020 / Draait trots op WordPress / Grafisch werk door Bluefury