Verantwoord gamen in het onderwijs

Wat is PEGI?

PEGI of Pan European Game Information geeft informatie over de inhoud van spellen en wordt gebruikt in 38 Europese landen.

Elke game wordt afzonderlijk bekeken en op basis van de inhoud worden een leeftijdsclassificatie en enkele inhoudspictogrammen aan het spel gekoppeld. Deze vind je steeds terug op de voor- en achterzijde van het spel in de winkels, zoals je op de afbeelding kan zien.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze classificatie gebeurt op basis van de inhoud en niet de moeilijkheid van een spel. Een spel met een 3+ rating zal geen ongepaste inhoud bevatten maar kan dus best wel uitdagend zijn om te spelen. Anderzijds bestaan er ook zeer eenvoudige 18+ games, maar deze bevatten echter bepaalde inhoud waardoor ze niet geschikt zijn voor een jonger publiek.

De PEGI-classificatie wordt gebruikt in Europa en kan je zowel in de echte als digitale winkel steeds raadplegen. Maar wat betekenen de pictrogrammen juist? Hier zie je het overzicht van de officiële PEGI website. Meer informatie kan je ook raadplegen op Speelhetslim.be

IcoonUitleg
3_blackDe inhoud van spellen met deze een PEGI 3-classificatie wordt geschikt geacht voor alle leeftijdsgroepen. Een uiterst milde vorm van geweld (in een komische situatie of een onschuldige context) is aanvaardbaar. Het spel mag geen geluiden of beelden bevatten die jonge kinderen angst kunnen aanjagen. In het spel mag geen grof taalgebruik te horen of te lezen zijn.
3_blackSpellen met beelden of geluiden die mogelijk angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een zeer milde vorm van geweld (geïmpliceerd, niet-gedetailleerd, of niet-realistisch geweld) zijn aanvaardbaar voor een spel met een PEGI 7-classificatie.
3_black

Videospellen die een iets explicietere vorm van geweld bevatten tegen fantasiepersonages, of niet-realistisch geweld tegen menselijk ogende personages, krijgen de PEGI 12-leeftijdsaanduiding. Niet al te grof taalgebruik is toegestaan, evenals seksuele toespelingen, maar het spel mag geen expliciet erotische inhoud bevatten.

3_blackDeze leeftijdsaanduiding wordt gebruikt wanneer beelden van geweld (of seksuele activiteit) een niveau bereiken dat men in het werkelijke leven mag verwachten. Ook kunnen games grover taalgebruik bevatten, en kan het gebruik van tabak, alcohol of illegale drugs aanwezig zijn.
3_blackDe classificatie voor volwassenen wordt gebruikt wanneer het geweld een niveau bereikt waarbij het gaat om grof geweld, ogenschijnlijk doden zonder reden, of geweld tegen weerloze personages. De verheerlijking van illegaal drugsgebruik en expliciete seksuele activiteit vallen eveneens in deze leeftijdscategorie.
violence_black_txtHet spel bevat afbeeldingen van geweld. In spellen met PEGI 7-classificatie kan het enkel gaan om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Spellen van leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen geweld tonen tegenover verzonnen personages en niet-realistisch geweld tegenover menselijk ogende personages, terwijl spellen met classificatie PEGI 16 of 18 steeds realistischer ogend geweld kunnen bevatten.
bad_language_black_txtEen spel met dit pictogram bevat grof taalgebruik. Het icoon komt voor op spellen met een PEGI 12-classificatie (beperkt grof), PEGI 16 of PEGI 18 (bvb. seksueel expliciete taal of godslastering).
fear_black_txtDit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-classificatie als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, of voor PEGI 12-spellen met gruwelijke geluiden of horroreffecten (maar zonder gewelddadige inhoud).
gambling_blackHet spel bevat elementen die gokken aanmoedigen of aanleren. Dit soort (gesimuleerd) gokken verwijst naar kansspelen die normaal plaatsvinden in casino's of speelzalen. Spellen met dit type inhoud krijgen de classificatie PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18.
sexual_content_black_txtAls dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-classificatie, kunnen personages seksueel getinte toespelingen maken of uitdagende houdingen aannemen. Bij een spel met een PEGI 16-classificatie kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Bij afbeeldingen van niet-seksueel naakt is geen specifieke leeftijdsaanduiding vereist, en hoeft ook dit pictogram niet getoond te worden.
drugs_black_txt

Het spel toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Spellen met dit inhoudspictogram krijgen altijd de classificatie PEGI 16 of PEGI 18.

bad_language_black

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel voorstellingen van etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud is altijd beperkt tot de PEGI 18-classificatie (en betekent mogelijk een inbreuk op nationale strafwetgeving in Europa).

Enkele belangrijke tips

Ben je op zoek naar het geschikte educatief of kindvriendelijk spel? Wij geven je graag nog enkele belangrijke tips:

  • De console en mobiele games in de klas geven een paar voorbeelden van educatieve games, makkelijk in te zetten in de eigen klascontext.
  • Onze lijst met kindvriendelijke games kan je eenvoudig helpen om een leuk spel te vinden. Deze kan je filteren op leeftijd, console en genre.
  • Hou er rekening mee dat in veel spellen de mogelijkheid bestaat om online extra content aan te kopen.
  • Onlinespellen worden met anderen gespeeld in een virtuele ruimte. Bespreek dit duidelijk en leer jouw kind om nooit persoonlijke informatie te delen.
  • Bekijk steeds de inhoud van het spel voor je het koopt, of speel het samen met je kinderen.
  • Spreek duidelijk af wanneer er gespeeld kan worden en maak ook de limieten duidelijk vanaf dag één, zo ontstaat er geen discussie.
  • Ontdek vooral het plezier dat een spel te bieden heeft en sta open om dit samen te ontdekken.
2019-2020 / Draait trots op WordPress / Grafisch werk door Bluefury